Leestijd: maak tijd voor lezen!

Nederlanders zijn de afgelopen tien jaar minder gaan lezen. Ze besteden hun vrije uurtjes liever aan andere hobby’s, zoals appen en gamen.

Nog steeds neemt het aantal lezers jaarlijks af. Vooral 12- tot 35-jarigen lezen steeds minder. De leestijd per persoon blijft *gelukkig* hetzelfde, dus het aantal minuten dat mensen lezend doorbrengen. Dat is nog steeds gemiddeld 36 minuten per dag. Binnen deze leestijd valt het lezen van boeken, kranten en tijdschriften, maar bijvoorbeeld ook reclamefolders en je e-mails of WhatsApp-berichten.

Dat er steeds minder mensen lezen, is best zorgwekkend. Want we weten inmiddels allemaal dat lezen hartstikke belangrijk is.

Daarom is er nu deze site. LEESTIJD is een samenwerkingsverband van websites die lezen belangrijk vinden. Samen versturen ze regelmatig nieuwsbrieven over digitaal lezen, kinderboeken(schrijvers) en kindertijdschriften. Want voor lezen moet je gewoon tijd vrij maken!

Deze websites vinden lezen belangrijk.

Hun gemeenschappelijke nieuwsbrief versturen zij via LEESTIJD (oa over digitaal lezen, leesplezier, kinderboeken(schrijvers) en kindertijdschriften).

Wat kunnen we doen tegen ontlezing?

Wat is ontlezing? Waarom is ontlezing een probleem? Hoe is het ontstaan? En de allerbelangrijkste vraag: wat kunnen we ertegen doen? Daarop geeft de website Ontlezing.nl antwoord. Met tips voor op de basisschool en thuis. Laten we samen lezen weer leuk maken!

Ontlezing

ERWASEENS

Voorleestijdschrift vol verhalen

Voorleestijdschrift vol verhalen
ER WAS EENS is een nieuw voorleestijdschrift vol verhalen voor kinderen van 4 tot en met 9 jaar. Er staan sprookjes in en ook dierenverhaaltjes, gedichten, mythen en legenden en verhalen uit andere culturen. Dit kindertijdschrift verschijnt vier keer per jaar. Het is mogelijk om een abonnement te nemen op dit vrolijke voorleesblad. De uitgever over ER WAS EENS: “Met ER WAS EENS willen we zo veel mogelijk kinderen aan het lezen krijgen. Voorlezen is daarbij een belangrijke eerste stap. Kinderen die veel zijn voorgelezen, lezen zelf ook nog lang en gelukkig.”

ERWASEENS 

Top 100 kinderboekenschrijvers

Top 100 van populairste kinderboekenschrijvers
Soms lees je zo’n geweldig boek dat je je afvraagt of die schrijver misschien nog meer kinderboeken heeft geschreven. Of je weet wel de titel van het boek, maar wie het ook alweer geschreven heeft?! Op de website van De Kinderboekenwinkel vind je informatie over de 100 populairste kinderboekenschrijvers, plus een handig overzicht van hun boeken.

De Kinderboekenwinkel

Kindertijdschriften en abonnementen

De leukste kinderbladen!
Meidenbladen, voetbalbladen en heel veel andere kindertijdschriften vind je overzichtelijk op de website van Kinderbladen.nl! Je kunt er terecht voor informatie en het afsluiten van abonnementen.

Kinderbladen

ERWASEENS

Kinderboekenseries

Boekenseries voor kinderen
Wat zijn de populairste kinderboekenseries van dit moment? En voor welke leeftijd zijn die series? Bestaan er ook kinderboekenseries op AVI-niveau? Het antwoord vind je op de website van De Kinderboekenwinkel!

Kinderboekenseries

Kinderboekennieuws en leesplezier

De eigenaar van De Kinderboekenwinkel komt regelmatig onderzoeken tegen die over lezen gaan. Daarover verschijnt zo nu en dan een blog. Daarnaast verzamelt zij leuke lijstjes die ze her en der tegenkomt, zoals het mooiste babyboekje, de meestverkochte kinderboeken en de populairste schrijvers aller tijden.

De Kinderboekenwinkel 

Digitale kinderboeken lezen op je tablet

Ken je Booqees al? Met Booqees kan jouw gezin kinderboeken lezen op de tablet. Voor een vast bedrag per maand krijg je toegang tot een grote online bibliotheek met kinderboeken voor alle leeftijden.

Kinderboeken lezen op je tablet 

ERWASEENS

Prijs voor het beste kinderboekendebuut

Jaarlijks komen er nieuwe schrijvers bij. Die zijn dan nog niet bekend bij het grote publiek. Om deze starters op weg te helpen, organiseert gemeente Zaanstad jaarlijks de Hotze de Roosprijs. De kersverse auteurs maken kans op een grote geldprijs en eeuwige roem, terwijl de leerlingen van Zaanse basisscholen een paar maanden lang keihard aan het lezen zijn. Win-win!

Hotze de Roosprijs 

Tijdschriften voor alle leeftijden

Het lezen van een tijdschrift is een heerlijke manier van ontspannen. Even een momentje voor jezelf! Op de website van Tijdschriftenwereld kun je op je gemak een abonnement uitkiezen dat bij je past. Er zijn tijdschriftabonnementen voor mannen, vrouwen en kinderen. Ook staan er veel hobbytijdschriften op de site. Oftewel: voor iedereen een tijdschrift!

Tijdschriftenwereld